|
| Spitsbestemmingen | nu gevestigd tot (voor)bij de ring A10 |
Er wordt vaak gesproken over beter openbaar vervoer. En dan gaat het al snel over hoeveel geld er nodig is voor meer rails, tunnels en bussen. Maar meer van hetzelfde is niet per sé beter. De politiek in de regio Amsterdam is de discussie gestart over wat een beter OV nu precies in zou moeten houden. Inzet is het bereikbaar houden van de stad. Want, zoals wethouder Eric Wiebes zegt: voor een aanzienlijke groei van het aantal auto’s dat Amsterdam binnenrijdt en parkeert is simpelweg geen plaats. De trein is
daarom cruciaal in het bereikbaar houden van onze regio.
Amsterdam zuid is in de spits een belangrijkere bestemming dan het centrum. Ook andere gebieden rondom de A10 zijn de laatste decennia belangrijke bestemmingen geworden voor forenzen, door het ruimtelijke ordeningsbeleid van gemeente en Rijksoverheid. Toch is het OV in en rond Amsterdam nog steeds gericht op het Centraal Station. Veel reizigers moeten hierdoor omreizen, treinen en trams zitten overvol, en door de drukte zijn er vaak verstoringen. Geen wonder dat spitsreizigers voor bestemmingen buiten het centrum vaker de auto gebruiken, met de bekende files op de A10 en de stedelijke wegen tot gevolg.
Dit zijn de uitgangspunten van een
rapport dat de gemeente en stadsregio Amsterdam en luchthaven Schiphol hebben laten opstellen. Met dit rapport willen zij de discussie openen over hoe het OV in en rond Amsterdam verbeterd kan worden, met dezelfde middelen. Geld voor nieuwe infrastructuur is in deze tijden immers moeilijk te vinden.
Hun conclusie: door beter benutten van bestaande infrastructuur kunnen meer mensen sneller en betrouwbaarder op hun bestemming komen, waardoor het OV aantrekkelijker wordt en de groei van het autoverkeer beteugeld wordt. Het rapport bevat een aantal aanbevelingen:
Ander aanbod in de spits
De centrale stelling is dat het regionale OV netwerk -dus ook de trein- onderscheid moet maken tussen spits- en daltijden. Het gros van de reizigers reist in de spits. Richt het OV-aanbod in de spits in op de behoeften van de forens en student. Die hebben niet alleen andere bestemmingen -vooral rond de A10- maar ook willen zij sneller, vaker en betrouwbaarder kunnen reizen. Een extra overstap is voor hen geen probleem, lang wachten wel. De dalreiziger heeft juist behoefte aan directe verbindingen en wil wachten op een directe trein. Bovendien liggen winkel- en uitgaansgebieden vooral in het centrum.
Wil het OV de spitsreiziger beter bedienen - en dat is nodig om Amsterdam bereikbaar te houden - dan zal het sneller, vaker en betrouwbaarder moeten rijden:
- Sneller betekent minder omrijden via CS, en meer metro ipv tram. Lange tramlijnen zouden minder haltes kunnen krijgen.
- Vaker betekent minder wachttijd door hogere frequenties - in de spits geen langere treinen, maar vaker
- Betrouwbaarder betekent minder verstoring door betere spreiding over stations, en minder kruisende en alternerende lijnen. Dit voorkomt dat vertraging op een lijn doorwerkt op andere lijnen
5 OV-poorten
Het rapport wijst 5 'OV poorten' aan die de knooppunten van het nieuwe OV netwerk zouden moeten vormen. Vanaf de 5 OV-poorten en het aansluitende metronetwerk kunnen forensen tenminste 69% van de werk- en hoger onderwijsplekken lopend bereiken. Treinen vanuit de regio moeten wel beter over de 5 poorten worden verdeeld. De reden hiervoor wordt duidelijk waneer we kijken naar het aantal werk/studieplekken in de omgeving van de stations (zie de figuur bovenaan het artikel): station Amsterdam Zuid ontsluit meer werk/studieplekken dan CS. Reizigers die via CS naar het zuiden van de stad reizen, reizen reizen onnodig om. Bovendien reizen ze lange afstanden per tram, wat leidt tot een langere reistijd en tot congestie in de binnenstad. De Noord-Zuid metrolijn, die in 2017 opent, brengt hier verandering in. Ineens worden belangrijke locaties ook via station Zuid bereikbaar.
|
Banen (x000) rond metrohaltes |
De noodzaak voor verschuiving wordt nog beter duidelijk wanneer we kijken naar het aantal werk/studieplekken binnen loopafstand (800m) van (metro)stations (de plaatswaarde). Station Zuid (47.000 banen) is de belangrijkste eindbestemming voor forensen en veel belangrijker dan CS (9.000). Sterker nog, bijna álle metrostations hebben een grotere plaatswaarde dan CS. CS is een overstapstation, maar bijna niemand moet er in de buurt zijn. CS kan dus toe met minder treinen en trams, de andere OV poorten met veel meer.
Volgens mij krijgt de Amsterdamse OV sector eindelijk zicht op de realiteit dat de stad veel meer is dan het oude centrum en CS. En dat die locaties ook goed ontsloten moeten worden met het OV. Bij Koninginnedag 2012 werden grote evenementen voor het eerst op locaties buiten de Singelgracht gehouden, bij stations Bijlmer en Zuid. Dit beviel kennelijk goed: door de spreiding van bezoekers was de drukte in de binnenstad eindelijk te overzien, en waren de chaotische taferelen op CS beheersbaar geworden. Laat dit een voorbode zijn van een nieuw OV netwerk dat komen gaat.
rapport te doenloaden op zie
http://www.stadsregioamsterdam.nl/@141367/beter_openbaar/